Nature Experts

2023

Syksyn hanhia

Syksyllä Helsingin nurmikoilla on paljon valkoposkihanhia. Ne viivyttelevät niin kauan, kunnes pakkaset ja lumi ajavat viimeisetkin muutolle.
Joskus niiden seurassa on kanadanhanhia. Tai jotain muita, kuten nyt yksinäinen nuori sepelhanhi. Sepelhanhi ei juuri ihmisistä piitannut, ei varmaan ole tundralla montaa ihmistä vielä elämässään kohdannut. Luottavaisena se laidunsi puiston nurmikolla.

2N5A7807_edit
Valkoposkihanhi.

2N5A7796_edit
Sepelhanhi.

2N5A7793_edit
Kanadanhanhi.

Kesän viimeinen tervapääsky?

Elokuu on pikkuhiljaa lopuillaan. Lintujen syysmuutto on käynnissä, monet hyönteissyöjät ovat jo lähteneet muuttomatkalle. Kaupunkien yllä ei enää iltaisin näe tervapääskyjen parvia pyydystämässä hyönteisiä, useimmat niistäkin ovat kai jo lähteneet.
Joillakin tervapääskyillä pesintä venyy kuitenkin pitkälle loppukesään. Eilen löytyi Pohjois-Haagasta pihalta nuori tervapääsky, joka ei uupuneena päässyt siivilleen. Todennäköisesti se oli lähtenyt liikkeelle jonkun lähellä olevan talon katon alla olevasta pesästä.
Lintu nostettiin laatikkoon ja toimitettiin Korkeasaareen hoitoon.

2023-08-24 13.17.59@0.5x

Ruokokerttusen laululento

Ruokokerttunen viihtyy nimensä mukaisesti erityisesti järviruokokasvustoissa. Touko-kesäkuussa sen kiihkeän särisevää laulua kuulee ruovikoissa, mutta lintua voi olla vaikea nähdä. Paitsi silloin, kun se kohoaa ruovikosta laululentoon. Tämä on lajille tyypillistä, muut Suomessa pesivät kerttuslajit eivät yleensä kohoa laululentoon.
Väriltään ruokokerttunen on lämpimän ruskea, ja tummaviiruinen. Sen silmän yläpuolella on vaalea silmäkulmanjuova, joka näkyy myös tuossa lentokuvassa.

039A0706_edit

Lintupoikueet jo kuoriutuneet

Vesilintujen poikaset ovat jo kuoriutuneet Etelä-Suomessa. Sinisorsan, telkän ja valkoposkihanhen poikaset seuraavat emojaan. Telkällä ja sinisorsalla on usein paljon poikasia, mutta monet niistä ei selviä hengissä lentokykyisiksi saakka. Saalistajat korjaavat omansa.
IMG_9943
Sinisorsapoikue.

IMG_9957
Telkkä poikasineen.

IMG_9760

Valkoposkihanhia.

Rupikonna käveli vastaan

Niityn reunassa vastaan tuli suuri rupikonna. Nimi kertoo sen ihon olevan rupinen, ja että se on konna, ei sammakko. Selvin ero sammakoihin on sen tavassa liikkua, konna pääasiassa ryömii eteenpäin askeltamalla, sammakot loikkimalla.

Rupikonnat kutevat yleensä hieman myöhemmin kuin sammakot. Hyvälle kutupaikalle voi kertyä paljon konnia, pienemmät urokset roikkuvat kiinni suuremmissa naaraissa ja yrittävät päästä hedelmöittämään kudun. Kutu vajoaa nauhana veteen.

IMG_9544

Takatalvi toi lisää lunta

Kevät oli jo tuossa, mutta tänään takatalvi tuli myös etelärannikolle. Päivän aikana lunta on satanut yli kymmenen senttiä, ja lumi peittää taas maanpintaa.
Sinänsä Suomen keväisiin kuuluvat nopeat sään vaihtelut: välillä on lämmintä ja aurinko paistaa, seuraavana päivänä voi olla viileää ja lunta tuiskuttaa.
Kalenteria katsomalla kuitenkin huomaa, että kevät saapuu vääjäämättä, kohta ollaan jo huhtikuussa.

GOPR0596

GOPR0599

GOPR0641
GOPR0654

Uutelan keväisillä rannoilla

Helmikuu on lopuillaan, kevät on juuri tuloillaan. Helsingin Uutelan metsässä on vielä kohtalaisen paljon lunta kallioilla ja kuusikoissa. Rannassa on jäätä enää vain vähän, ja avovesi kimmeltelee jo muutamien satojen metrien päässä. Isokoskelot, telkät ja allit uivat merellä, merkkeinä keväästä. Käpytikat rummuttavat ja palokärki etsii ruokaa kuusikossa.

Uutelan metsä on osin suojeltua luonnonsuojelualuetta, sen sisällä on komeita kallioita ja niiden välisiä painanteita. Kosteimmilla paikoilla kasvaa tervaleppiä, mutta pääosin metsät ovat jykevää kuusikkoa ja kalliomännikköä.

Luontopolku kiertää aluetta ja alueella on myös muutamia tulentekopaikkoja. Uutelaan pääsee melko hyvin myös julkisella liikenteellä, joten aluetta voi suositella mainioksi päiväretkikohteeksi Helsingin itäosassa.

2023-02-26 11.23.39

2023-02-26 11.44.36

2023-02-26 11.01.04

Pieni ja ahkera: pikkutikka

Pikkutikka on Suomen tikoista pienin, vain hieman varpusta isompi. Se ruokailee usein pienillä oksilla tai jopa takiaisilla etsimässä hyönteisiä ravinnoksi. Osa pikkutikoista muuttaa talveksi pois, mutta osa on täällä ympäri vuoden. Keväällä koiras kiikittää kuuluvasti reviirillään ja toivoo naaraan kuulevan sen. Kuvassa on juuri koiras, jonka erottaa naaraasta kokopunaisesta päälaesta.

P1095484_edit

Tämä sivusto käyttää evästeitä toiminnassaan.