Nature Experts

Finland

Tammisaaressa voit nauttia syksyn väreistä

Raaseporin kaupunkiin kuuluva Tammisaari on tunnettu vanhoista idyllisistä taloistaan, idyllisistä kujistaan ja Ramsholmenin kauniista lehdosta. Syksyllä vanhojen pihojen vaahterat tuovat väriä maisemaan. Oiva retkikohde kaikille vuodenajasta riippumatta. Ja matka esimerkiksi pääkaupunkiseudulta ei kestä kauaa.


DSCN0215

DSCN0213

DSCN0228

Kuvasatoa kesän retkiltä

Syyskuu kääntyy lopuilleen ja Helsingin ja Vantaan kaupungeille tehdyt luontoretket ovat myös tältä vuodelta lähes ohi. Vuosi on sujunut hyvin, ja kaupunkien retkistä ovat nauttineet sadat osallistujat. Retkille on osallistunut laaja kirjo ihmisiä, vanhaa sanontaa käyttäen vauvasta vaariin. Mukana on ollut myös ulkolaisia, jotka ovat vierailulla pääkaupunkiseudulla. Syksyn sieniretkelle osallistui mm. Parikymmentä kiinalaista, joita Suomen puhdas luonto ja sienestys mahdollisuus kiinnostivat. Sieniretkien lisäksi huippusuosittuja ovat olleet mm. Harakan rupikonnaretki, Viikin linturetket, kasviretket Vantaalla ja Helsingissä ym ym.

Ensi vuonna taas jatketaan. Nyt on hyvä tilaisuus antaa palautetta ja lähettää vaikkapa ehdotuksia uusista retkistä. Voit tehdä sen sähköpostilla info@natureexperts.fi

Alla olevia kuvia ovat ottaneet Seppo Parkkinen, Eero Haapanen, Tiina Parkkima ja Pekka Varis.

Pasted Graphic 2
Eero Haapanen esittelee uuttukyyhkyn rengastusta Viikissä.

Pasted Graphic 3
Dan Sävel opastaa Harakan saarella

Pasted Graphic 4
Uutelan yölaulajaretki kesäkuussa, Paul Segersvärd opastaa.

Pasted Graphic 5
Leinelän metsässä oppaana oli Tiina Parkkima.

Pasted Graphic 6
Ylästön metsävaelluksella Seppo Parkkinen näyttää lauhahiipijää suurennettuna kameran ruudulta nuorelle osallistujalle.

Pasted Graphic 7
Täydenkuun rupikonnaretki Harakkaan on aina suosittu, eikä syyttä.

Pasted Graphic 1
Erkki Makkonen esittelee hienoa metsikköä Malminkartanon retkellä.

Pasted Graphic 8
Timmermalmin metsässä on oppaalla (Paul Segersvärd) ja opastettavalla hymy herkässä.Käväise Suomenlinnassa

Suomenlinna on kesällä oiva paikka käydä haistelemassa merituulta. Vain lyhyt lauttamatka Kauppatorilta ja olet aivan toisessa maailmassa, pois keskustan hälystä. Jo lauttamatkalla voi harjoitella lentävien lokkien määrittämistä, mmm. Selkä- ja kalalokkeja lentää lautan perässä ravintoa etsien.
Loppukesällä monet vallien kukat ovat jo kukkineet, mutta vielä löytyy kiinnostavia lajeja. Vanhaan venäläiseen kasvifaunaan kuuluva ukonpalko on jo siemenvaiheessa, mutta sen tuoksu tuntuu varsinkin lämpiminä päivinä valleilla. Jänönapila on myös vanha kauttakulkupaikkojen laji, ja sitä on myös pieniä kasvustoja.
Lintujen pesintäkausi on lopuillaan, monilla lajeilla on jo poikaset lennossa. Nurmikoilla laiduntaa valkoposkihanhia harmaiden poikastensa kera, rastaiden poikaset lentelevät talojen pihapiirissä ja valleilla hätäilee niittykirvinen.

039A9925_edit
Selkälokki.039A0091_edit
Jänönapila.

039A0053_edit
Peltotaskuruohon kypsyvä siemen. Siemen muistuttaa hieman rahaa, ja kasvin nimi onkin ruotsiksi penningsört.

039A0026_edit
Valkoposkihanhia.

039A0104_edit
Susisaaren raittia reunustavat vanhat puurakennukset.

Maarintornin kahlaajaranta

Laajalahti on valtakunnallisesti arvokas lintuvesi Espoon ja Helsingin rajalla. Loppukesällä lahden länsirannalle kerääntyy kahlaajia ja sorsia lepäilemään ennen syysmuuttoa. Otaniemen puolella oleva Maarin lintutorni on ehdottomasti paras paikka tarkkailla lietteellä ruokailevia ja lepäileviä lintuja.
Viikonloppuisin paikalla käy paljon lintuharrastajia ja kokeneemmilta harrastajilta voi aina kysyä neuvoa joskus vaikeastikin määritettävien lajien tunnistamiseen. Syysmuutolla on paljon nuoria lintuja tai yksilöitä jotka jo vaihtavat kesän juhlapuvun talvipukuun. Silloin ne voivat näyttää erilaisilta kuin lintukirjan kuvissa, mikä vaikeuttaa tunnistamista.
Paikalle pääset parhaiten Oteniemeen tai Kehä I pitkin menevillä linja-autoilla.

2017-07-20 22.26.08

Tämä sivusto käyttää evästeitä toiminnassaan.