Nature Experts

Hanhiretkellä

Kevät etenee vauhdilla. Viime päivien lämpimät säät ovat sulattaneet lumet pelloilta ja hanhien muutto on vilkastunut. Hanhet muuttavat usein myös yöllä, joten jokainen aamu voi tuottaa yllätyksen: hanhia on aina vain enemmän ja enemmän.
Keski-Uudellamaalla on monia hyviä peltoalueita, joilla hanhet levähtävät ennen kuin ne jatkavat muuttoaan kohti pesimäalueita. Esimerkiksi Seutulan Peräjänkulma, Vihdin Vanjärvi ja Lepsämän Isoniittu ovat tunnettuna hanhipeltoja.
Koko päivää hanhet eivät ole samassa paikassa, vaan ne voivat vaihtaa peltoja. Ja kun ne eivät ruokaile pelloilla, ne voivat lepäillä järvellä tai tulva-alueilla.
Metsä- ja tundrahanhi ovat valtalajit, mutta aina silloin tällöin hanhien joukosta voi löytyä harvalukuisia lyhytnokkahanhia. Harmaiden hanhien lisäksi myös kanadan- ja valkoposkihanhia sekä laulujoutsenia voi havaita peltoalueilla.
Hanhien muutto on ehkä aikaistunut, sillä aiemmin niitä nähtiin huhtikuun alusta lähtien, nyt satapäisiä parvia on ollut jo maaliskuun puolivälissä.

039A8616_edit_easyHDR-default_1081dpi
Tundrahanhia
039A8718_edit_easyHDR_1081dpi
Tundrahanhi
039A8712_edit_easyHDR_1081dpi
Metsähanhia

Hankoniemi odottaa muuttolintuja

Vaikka Suomenlahden rannikolla on paikoin laajaltikin jäätä, on Suomenlahden keskiosa avoin. Hankoniemen kärki kurkottaa avoimelle merelle, ja siellä on runsaasti talvehtivia vesilintuja ja lokkeja.
Aurinkoisena päivänä jää ja hanki hohtavat kirkkaina, mutta matalapaineen vyöryessä mereltä päälle maisemaa hallitsevat tummat pilvet ja räntä- tai sadekuurot.
Mutta ei enää mene montaa viikkoa, kun kiurut, uuttukyyhkyt, töyhtöhyypät ja kottaraiset palaavat Hankoniemelle.


Kyhmyjoutsen sekä vanha ja nuoria laulujoutsenia.

Koskikararetkellä

Juuri satanut lumi on peittänyt puiden oksat. Joelle vievä polkukin on aivan lumen peitossa. On kaunis tammikuinen talvipäivä. Nurmijärven Myllykoski on yksi monista Vantaanjoen koskista. Useimpina talvina sieltä voi löytää koskikaran, tai useampiakin.

Nyt koskikara löytyi heti maantiesillan vierestä. Ja toinen sillan toiselta puolelta. Välillä ne ajoivat toisiaan takaa, sillä koskikarat pyrkivät pitämään itsellään pienen reviirin joen varrella. Toista koskikaraa ei haluta aivan viereen syömään joen pohjasta löytyviä toukkia. Vaikka koskikara on hyvin karaistunut lintu, talvi on silti sillekin ankaraa aikaa ja ruoka-apajille ei toista koskikaraa hevillä päästetä.

Koskikara voi olla hankala kuvattava, sillä se lentää herkästi joen toiselle rannalle tai toiseen kohtaan jokea. Rauhallisesti lähestymällä sitä pääsee usein kuitenkin kuvaamaan sopivalta etäisyydeltä. Jos koskikara ei halua pysyä paikoillaan, älä hätyytä sitä kulkemalla jatkuvasti sen perässä, vaan etsi toinen koskikara.

Koskikarojen katselemiseen hyviä paikkoja pääkaupunkiseudulla ovat Myllykosken lisäksi Vantaan Vantaankoski ja Pitkäkoski ja Helsingin Vanhankaupunginkoski. Pienvesien vedenlaatu on parantunut viime vuosina, ja koskikaroja voi löytää myös pienistä kaupunkipuroista, kuten Helsingissä Longinojalta tai Haaganpurosta. Espoossa varmoja koskikarapaikkoja ovat mm. Nuuksion Brobacka ja Haukkalammen puro.


Vihdoinkin lunta!

Joulukuu on yli puolivälin, ja Etelä-Suomessa on edelleen hyvin vähän lunta. Mutta parina viime päivänä lunta on onneksi hieman satanut, ja maa on saanut valkoisen peitteen.
Päivä on pilvinen ja harmaa. Ruokintapaikan ympärillä pyörii tiaisia, koivuissa on lumihuurteella koristellut oksat. Vanhan saunan päädyssä sinnittelee talven yli juhannusruusu.
Vaikka päivä on lyhyt, voi hämärinäkin talvipäivinä löytää luonnosta hienoja asioita, ja samalla virkistää itseään.
SinitiainenKuusitiainen


Sävyjä harmaassa päivässä

Marraskuussa Uudellamaalla usein sataa ja on harmaata. Silmälaseista ei tahdo nähdä läpi, kun tihku kastelee ne. Ja samalla koko naaman. On niin synkkää, niin synkkää.

Mutta kaiken saa näyttämään paljon paremmalta, kun katsoo lähelle. Lakastuneissa heinissä, järven rannan ruo'oissa tai oksien jäkälissä on paljon kauniita sävyjä, jotka loistavat myös harmaana päivänä. Jos et siis jaksa lähteä etsimään viimeisiä muuttolintuja usvan keskeltä, ota lähelle tarkentava luppi ja kamera mukaan, ja mene katsomaan mitä aivan vierestä voi löytää.

Ja kun sitten katsot kuvia tietokoneella, niin pienellä säädöllä saa kaikki hienoimmatkin sävyt esiin.

IMG_0019_easyHDR-enhance-boost-shadows
Harmaalepän norkkoja.
IMG_0022_easyHDR-default
Karvejäkälää pensaiden rungoilla.
IMG_0015_easyHDR
Valkjärvi.