Nature Experts

Sävyjä harmaassa päivässä

Marraskuussa Uudellamaalla usein sataa ja on harmaata. Silmälaseista ei tahdo nähdä läpi, kun tihku kastelee ne. Ja samalla koko naaman. On niin synkkää, niin synkkää.

Mutta kaiken saa näyttämään paljon paremmalta, kun katsoo lähelle. Lakastuneissa heinissä, järven rannan ruo'oissa tai oksien jäkälissä on paljon kauniita sävyjä, jotka loistavat myös harmaana päivänä. Jos et siis jaksa lähteä etsimään viimeisiä muuttolintuja usvan keskeltä, ota lähelle tarkentava luppi ja kamera mukaan, ja mene katsomaan mitä aivan vierestä voi löytää.

Ja kun sitten katsot kuvia tietokoneella, niin pienellä säädöllä saa kaikki hienoimmatkin sävyt esiin.

IMG_0019_easyHDR-enhance-boost-shadows
Harmaalepän norkkoja.
IMG_0022_easyHDR-default
Karvejäkälää pensaiden rungoilla.
IMG_0015_easyHDR
Valkjärvi.

Viimeiset syysvärit Harakassa

Lokakuu on jo loppupuolella, lämmin syksy vaihtuu vähitellen kylmäksi talveksi. Syksyn viimeiset lehdet loistavat vielä puissa ruskan väreissä. On punaista, keltaista ja okraa sävyä. Monissa koivuissa on vielä runsaasti kauniin keltaisia lehtiä etenkin alaoksilla. Jokainen tuulinen päivä kuitenkin riipii lehtiä puista.
Syksyn lämpö näkyy vielä kasvillisuudessa, keto-orvokit kukkivat runsaina. Lintumaailma on hiljentynyt, valkoposkihanhien parvi lentää ylitse, saaressa rätisee peukaloinen ja tiaiset ja pikkuvarpuset häärivät rakennusten ympärillä.
Auringon laskiessa Harakan saari käy nukkumaan, herätäkseen taas keväällä lintujen paljouteen.

P1022721edit

P1022726edit

P1022727edit

P1022730edit
P1022744edit


P1022735edit

P1022752editSienisyksy saapui sittenkin

Kesä oli kuuma ja kuiva, eikä odotukset sienisadon osalta olleet hyvät. Mutta kaikki muuttui, kun syyskuun sateet saapuivat ja metsänpohja kostui.
Lyhyt retki kuusimetsään Vihdissä tuotti lähes korillisen suppilovahveroita, mustatorvisieniä ja erilaisia rouskuja. Ei mikään turha retki!
2018-09-22-16.23.18_WWW

Kalkinpolttajan polku Sipoonkorvessa

Kalkinpolttajan polku on osa Sipoonkorven kansallispuistoa. Kalkinpolttajan polulle pääsee Vantaan itäosasta, Tasakalliontien pysäköintialueelta. Polku kiertää vaihtelevassa ja korkeuserojen takia vaativassakin maastossa noin 7 kilometriä. Polun varrella on Högbergetin laella muutama pöytä eväiden syöntiä varten, sekä polun itäosassa laavu ja tulentekopaikka.
Tasakalliontieltä joudutaan kulkemaan vajaa kilometriä tietä pitkin kohti metsäaluetta. Polku on hyvin opastettu ja merkattu. Aluksi polku nousee heti Högbergetille, jonka huipulta aukeaa laajat näkymät. Horisontissa voi kiikareilla erottaa Helsingin maamerkkejä, kuten Kallion kirkon tai Pasilan tv-tornin.
039A7040_edit
Kallion laelta myötäpäivään kuljettaessa polku laskeutuu alas laaksoon ja reitti kiertää pienten pelto- ja niittytilkkujen länsipuolelta vanhalla kalliokuopalle, josta on aikanaan kaivettu kalkkipitoista kiveä.
039A7044_edit
Sieltä polku kiertää metsäalueelle ja vähitellen saavutaan myös laavulle. Laavun edessä on tulentekopaikka ja pari pöytää. Myös puuliiteri ja wc- löytyvät täältä.
039A7066_edit
Laavulta takaisin Högbergetille polku vuoroin laskee ja nousee kalliorinteille. Matkalla voi ihastella sammalpeitteisiä kallioseinämiä ja tiheää korpikuusikkoa.
039A7080_edit
Takaisin Tasakalliontien pysäköintialueelle saavutaan Högbergetiltä samaa reittiä kuin mennessä.

Polku ei sovellu huonokuntoisille tai -jalkaisille, vaikkakin polun jyrkkiin paikkoihin on laitettu uusia portaita. Lisätietoja alueesta ja Sipoonkorven muista reiteistä saa Metsähallituksen sivuilta (tieto elokuu 2018) http://www.luontoon.fi/sipoonkorpi/reitit

Gammottava kesä on lopuillaan

Yksi kesän suurista luontouutisista mediassa oli gammayökkösten (Autographa gamma) massaesiintyminen. Näitä yöllä ja päivällä lentäviä, yökkisiin kuuluva perhosia havaittiin Suomessa todella runsaasti, ja uutisoinnissa niiden todettiin jopa syövän nyt Suomen ristikukkaiskasvien viljelmiä puti puhtaiksi. Rapsit ja härkäpavut saavat kyytiä! Aika näyttää mikä oli todellisuus, mutta nyt elokuun lopulla gammayökkösten esiintyminen on hiipumassa ja puutarhan kukilla käy enää yksittäisiä gammayökkösiä.
039A7000_edit