Nature Experts

2020

Erilaisia urpiaisia

Urpiainen (Carduelis flammea) on pieni harmaanvalkoinen varpuslintu. Suomessa sen vahvinta pesimaluetta ovat Lapin tunturikoivikot, mutta urpiaisia pesii kyllä harvalukuisena Etelä-Suomessakin.
Sen lähilaji on tundraurpiainen (Carduelis hornemanni), joka on pohjoisten alueiden pesimälaji. Tundraurpiainen on urpiaista vaaleampi, ja vähemmän viiruinen. Sen yläperä on usein laajalti valkoinen ja nokka on hieman urpiaisen nokkaa pienempi.
Viimeisten vuosikymmenten aikana on Etelä-Suomessa havaittu yhä enemmän ruskourpiaisia, joka on urpiaisen eteläisempi rotu. Se on urpiaista ruskeampi, mutta välimuotoja on paljon.
Syksyllä urpiaisten parvissa voi havaita urpiaisia, tundraurpiaisia ja ruskourpiaisia sekaparvina. Ja joukossa voi olla muitakin pieniä peippolintuja, joten havainnoija saa olla tarkkana eri lajeja havainnoidessaan.
Alla on muutamia kuvia lintuasemalla rengastetuista urpiaisista.
P1069103
Vanha koiras urpiainen.
P1069106
Vanha koiras ruskourpiainen.
P1069229
Vanha naaras tundraurpiainen.

Myrskyjä on riittänyt

Kesän ja syksyn aikana on ollut runsaasti tuulisia päiviä. Erityisesti merialueilla on ollut kovia tuulia. Ja tuulet ovat nostaneet aallokkoa ja tuoneet mukanaan myös runsaita sateita.
Myrskyjä ja vaahtopäistä merta on myös hieno katsella. Sääbongareille on ollut nähtävänä sateita, vyörypilviä, tyrskyjä ja tuulta. Pitää kuitenkin muistaa kunnioittaa merta, veneilijälle se voi olla vaarallinen.
Tässä muutamia tunnelmakuvia kesän ja syksyn tuulista.
IMG_2503

IMG_2591
IMG_2604
IMG_2677
IMG_3043

Erikoinen korona-kesä 2020

Keväällä 2020 korona-viruksen leviäminen vähensi myös opastettujen retkien määrää. Mutta tilanne ei ollut aivan toivoton, vaan kesän aikana saatiin pääosa kaupunkien retkistä opastettua. Voimassa olevia rajoituksia noudattaen kaikki sujui hyvin. Osallistujamäärä jäi edellisiä kesiä pienemmäksi, mutta uskomme että suurin osa osallistuneista oli tyytyväisiä retkiin.
Kesän ja syksyn aikana oppaiden kanssa on opiskeltu syventävää tietoa kasveista, linnuista, sienistä ja käävistä. Lisäksi syksyn ja talven aikana tehdään myös lisää kehittämistoimia. Olemme taas valmiimpia kohtaamaan haasteet.
P1045830
IMG_2223

Puistojen sipulikasvit värittävät maisemaa

Tähän aikaan vuodesta, kun puissa ja pensaissa ei ole vielä lehtiä, auringon valo pääsee kirkkaasti paistamaan maanpintaan ja lämmittää sitä.Puistojen ensimmäisiä kukkivia kasveja ovat monet sipulikasvit, jotka saavat energiaa nopeaan kukkimiseen maanalaisesta sipulistaan. Narsissit, sinililjat ja mukulaleinikit ovat Helsingin puistoissa kukasssa jo huhtikuussa.
Alunperin pääosa puistojen sipulikasveista on kulkeutunut maahamme ihmisten mukana. Niitä löytyy vanhojen rakennusten ympäriltä ja kartanopuistoista. Niistä ne ovat vähitellen levinneet myös lähiluontoon, mutta kovin varjoisissa ja sulkeutuneissa paikoissa ne eivät pärjää.


P1047389
Kuninkaankartanonsaari Helsingissä

P1047392
Idänsinililjoja Scilla sibiricaTämä sivusto käyttää evästeitä toiminnassaan.