Nature Experts

Lähiluontoa kaupunkipuroissa

Pienet kaupunkipurot mielletään usein roskaisiksi likavesiuomiksi. Se mielikuva on vanha, sillä purojen kunnostuksella ja ihmisten mielipiteiden muokkauksessa asioita on saatu paranemaan ja puroluonto elpymään. Tästä hyvänä esimerkkinä on taimenen lisääntyminen muutamissa Helsingin puroissa.
Vaikka lämpötila välillä nousee korkeaksi, ja puroihin pääsee sateiden jälkeen kiintoainesta, taimenet jotenkin onnistuvat sinnittelemään niissä.
Kuvassa on noin 15 cm pitkä taimen Helsingin Mätäjoen sivuhaarassa.

IMG_8476_edit

Talvi jatkuu Vanhankaupunginlahdella

Tammikuu on lopuillaan. Helsingin Vanhankaupunginlahdella maisemat ovat vielä talviset, ja lisää lunta on luvassa. Lintuja on vähän näkyvillä, enimmäkseen tiaisia, variksia, käpytikkoja ja mustarastaita. Ruokintapaikalla on kolme kottaraista, ja kanahaukkapari lentää soidinta lahden itäreunalla.
Mutta jo kuukauden kuluttua tilanne voi olla toinen, kun ensimmäiset muuttolinnut saapuvat. Niitä odotellessa kannattaa nauttia talvesta, ja joka sää on retkisää.

P1093324
Lammassaren hoitoniitty

P1093323
Polku Lammassaareen.

P1093310
Pornaistenniemen ruovikkoa lintutornista nähtynä.

Kanikanta pienenee Helsingissä?

Kesän aikana on tullut tietoja, että Helsingin kaneissa olisi taas liikkeellä virustautia. Kuolleita kaneja on löytynyt eri puolilta kaupunkia. Jos tapaat kuolleen kanin, älä koske siihen paljain käsin. Lisätietoja saat Ruokavisto.fi sivustolta.

2021-09-10 09.12.41WWW

Erilaisia urpiaisia

Urpiainen (Carduelis flammea) on pieni harmaanvalkoinen varpuslintu. Suomessa sen vahvinta pesimaluetta ovat Lapin tunturikoivikot, mutta urpiaisia pesii kyllä harvalukuisena Etelä-Suomessakin.
Sen lähilaji on tundraurpiainen (Carduelis hornemanni), joka on pohjoisten alueiden pesimälaji. Tundraurpiainen on urpiaista vaaleampi, ja vähemmän viiruinen. Sen yläperä on usein laajalti valkoinen ja nokka on hieman urpiaisen nokkaa pienempi.
Viimeisten vuosikymmenten aikana on Etelä-Suomessa havaittu yhä enemmän ruskourpiaisia, joka on urpiaisen eteläisempi rotu. Se on urpiaista ruskeampi, mutta välimuotoja on paljon.
Syksyllä urpiaisten parvissa voi havaita urpiaisia, tundraurpiaisia ja ruskourpiaisia sekaparvina. Ja joukossa voi olla muitakin pieniä peippolintuja, joten havainnoija saa olla tarkkana eri lajeja havainnoidessaan.
Alla on muutamia kuvia lintuasemalla rengastetuista urpiaisista.
P1069103
Vanha koiras urpiainen.
P1069106
Vanha koiras ruskourpiainen.
P1069229
Vanha naaras tundraurpiainen.

Myrskyjä on riittänyt

Kesän ja syksyn aikana on ollut runsaasti tuulisia päiviä. Erityisesti merialueilla on ollut kovia tuulia. Ja tuulet ovat nostaneet aallokkoa ja tuoneet mukanaan myös runsaita sateita.
Myrskyjä ja vaahtopäistä merta on myös hieno katsella. Sääbongareille on ollut nähtävänä sateita, vyörypilviä, tyrskyjä ja tuulta. Pitää kuitenkin muistaa kunnioittaa merta, veneilijälle se voi olla vaarallinen.
Tässä muutamia tunnelmakuvia kesän ja syksyn tuulista.
IMG_2503

IMG_2591
IMG_2604
IMG_2677
IMG_3043