Nature Experts

Helsinki

Lintupoikueet jo kuoriutuneet

Vesilintujen poikaset ovat jo kuoriutuneet Etelä-Suomessa. Sinisorsan, telkän ja valkoposkihanhen poikaset seuraavat emojaan. Telkällä ja sinisorsalla on usein paljon poikasia, mutta monet niistä ei selviä hengissä lentokykyisiksi saakka. Saalistajat korjaavat omansa.
IMG_9943
Sinisorsapoikue.

IMG_9957
Telkkä poikasineen.

IMG_9760

Valkoposkihanhia.

Uutelan keväisillä rannoilla

Helmikuu on lopuillaan, kevät on juuri tuloillaan. Helsingin Uutelan metsässä on vielä kohtalaisen paljon lunta kallioilla ja kuusikoissa. Rannassa on jäätä enää vain vähän, ja avovesi kimmeltelee jo muutamien satojen metrien päässä. Isokoskelot, telkät ja allit uivat merellä, merkkeinä keväästä. Käpytikat rummuttavat ja palokärki etsii ruokaa kuusikossa.

Uutelan metsä on osin suojeltua luonnonsuojelualuetta, sen sisällä on komeita kallioita ja niiden välisiä painanteita. Kosteimmilla paikoilla kasvaa tervaleppiä, mutta pääosin metsät ovat jykevää kuusikkoa ja kalliomännikköä.

Luontopolku kiertää aluetta ja alueella on myös muutamia tulentekopaikkoja. Uutelaan pääsee melko hyvin myös julkisella liikenteellä, joten aluetta voi suositella mainioksi päiväretkikohteeksi Helsingin itäosassa.

2023-02-26 11.23.39

2023-02-26 11.44.36

2023-02-26 11.01.04

Lähiluontoa kaupunkipuroissa

Pienet kaupunkipurot mielletään usein roskaisiksi likavesiuomiksi. Se mielikuva on vanha, sillä purojen kunnostuksella ja ihmisten mielipiteiden muokkauksessa asioita on saatu paranemaan ja puroluonto elpymään. Tästä hyvänä esimerkkinä on taimenen lisääntyminen muutamissa Helsingin puroissa.
Vaikka lämpötila välillä nousee korkeaksi, ja puroihin pääsee sateiden jälkeen kiintoainesta, taimenet jotenkin onnistuvat sinnittelemään niissä.
Kuvassa on noin 15 cm pitkä taimen Helsingin Mätäjoen sivuhaarassa.

IMG_8476_edit

Kanikanta pienenee Helsingissä?

Kesän aikana on tullut tietoja, että Helsingin kaneissa olisi taas liikkeellä virustautia. Kuolleita kaneja on löytynyt eri puolilta kaupunkia. Jos tapaat kuolleen kanin, älä koske siihen paljain käsin. Lisätietoja saat Ruokavisto.fi sivustolta.

2021-09-10 09.12.41WWW

Saaristolinnut pesivät

Toukokuun puolivälissä on saaristolintujen pesintä jo hyvässä vauhdissa. Ensimmäiset kanadanhanhen ja haahkan poikaset ovat kuoriutuneet ja seuraavat emojaan veteen. Meri- ja harmaalokkien poikaset ovat myös kuoriutumassa. Viimeisenä pesimäpaikoille saapuneet tiirat ja kahlaajat sen sijaan ovat vasta rakentamassa pesää ja muninta on vasta edessä.
Saaristolintujen pesinnän turvaamiseksi vältä liikkumista pesimäluodoilla juuri nyt. Munilla ja poikasilla on ottajia. Varikset ja suuret lokit voivat napata poikasia tai munia ravinnokseen. Joillakin saarilla liikkuu myös maapetoja, kuten minkkejä. Jos emot varoittelevat tai hätäilevät, olet todennäköisesti lähellä pesää tai poikasta. Siirry silloin hieman kauemmas.
Suojeluluodoille ei pesimäaikana saa nousta kuin erityisluvalla.
P1023743
Harmaalokin poikanen on kuoriutunut.
P1023794
Haahka hautoo.
P1023796
Valkoposkihanhi hautoo.
P1023968
Suojelualueet on merkitty kylteillä.

Helsingin Storträsk - piilossa oleva helmi

Storträskin järvi sijaitsee Helsingin itäosassa, aiemmin Sipooseen kuuluneella alueella. Todennäköisesti kovin moni helsinkiläinen ei siellä ole käynyt, tai ei ainakaan ole sitä mieltänyt Helsinkiin kuuluvaksi. Helsingin puolelta sinne ei oikein pääsekään kuin kävelemällä tai maastopyörällä. Paras lähtöpaikka retkelle on Vantaan puolella oleva Tasakalliontien pysäköintialue.

Pysäköintialueelta järvelle on noin kilometri ja jos kiertää koko järven matkaa kertyy kolmisen kilometriä. Lisätietoja reiteistä saa esim. Metsähallituksen sivuilta http://www.luontoon.fi/sipoonkorpi/reitit

Storträsk on erityiskalastuskohde, joten sinne pitää hankkia erikseen luvat jos haluaa kalastaa. Jos kalat eivät kiinnosta, järven rannoilla on paljon muutakin nähtävää. On sudenkorentoja, lumpeita, soistunutta rantaa ym. Järven etelärannalla on hyvä eväidensyöntipaikka pöytineen. Telttailla ei alueella saa.

Samalta Tasakallion pysäköintialueelta pääsee myös Högbergetille ja Kalkinpolttajan polulle.

2018-07-12 10.37.482018-07-12 10.37.382018-07-12 10.31.432018-07-12 10.31.39

Haahkoja ja hylkeitä Helsingin edustalla

Keskikesä, helteinen sää ja meri. Mikäs sen mukavampi keli mennä merelle. Helsingin edustan saaristosta löytyy veneilevälle retkeilijälle sopivia kohteita runsaasti. Jos haluat pysytellä turvallisesti sisäsaaristossa, voi luontoretkellä suunnata mm. Seurasaarenselälle, Laajasalon ympäristöön tai Kallvikin niemen vesialueille.

Välisaaristossa retkikohteita ovat Vallisaari, Suomenlinnnan ympäristö ja Pihlajasaari. Ulompana saaristossa on mm. Isosaari, johon pääsee myös yhteysaluksella.
Isosaarta ulompana olevat luodot ovat pieniä ja puuttomia. Niille ei ole pienveneellä asiaa kovalla tuulella.

Olosuhteet tunteva retkeilijä voi hyvällä säällä kiertää myös ulkosaaristossa, ja siellä voi hyvällä onnelle nähdä myös harmaahylkeitä. Tavallisempia lajeja ovat haahkat, sekä meri-, harmaa-, ja kalalokki. Harvalukuinen riskilä pesii myös muutamalla kivikkoisella saarella, mm. Harmajan aallonmurtajissa.
DSCN3040
Harmajan majakka.

DSCN3016
Vesilintulaskija työssään.

DSCN3022_edit
Haahkoja ja harmaahylkeitä.

Vartiosaari kevään kynnyksellä

Vielä muutama päivä sitten sää oli aurinkoinen ja kevät antoi vielä odottaa itseään. Oli mainio hetki mennä retkelle Helsingin Vartiosaareen, nyt sinne pääsi helposti jäätä pitkin kävellen. Vanhat huvilat uinuivat vielä talviunta, ja vasta muutama muuttolintu oli saapunut. Lumisilla poluilla oli kuitenkin ollut ulkoilijoita ja saari oli helppo kiertää.

Saaren keskiosan metsäalueella huhuili jo pari sepelkyyhkyä. Itäosan näköalakalliolta avautui hieno näkymä merelle. Avovesi välkkyi muutamien kilometrien päässä Villingin takana. Kaksi harmaahaikaraa muutti itään. Kevät tulee!

2018-03-31 09.50.22

2018-03-31 09.53.04
2018-03-31 09.56.06-1
2018-03-31 10.07.29
2018-03-31 10.22.43

Talvikävely Uutelassa ja Skatalla

Talvi on ollut lauha ja Suomenlahdelle ei ole muodostunut kunnon jääpeitettä. Helsingissä vain sisälahdilla on jäätä. Vuosaaren Uutelassa on helppo tehdä pieni kävelyretki luontopolkua pitkin. Ruokintapaikalla pyörii tiaisia ja mustarastaita, yksi puukiipijäkin. Rannan tervalepikossa hyörii muutamia pyrstötiaisia.
Vesialueelta löytyy noin 100 allia, toistakymmentä tukkasotkaa, iskokoskeloita ja telkkiä. Yksinäinen harmaahaikara istuu laiturin päällä. Ajoittain vihmoo vettä, mutta sää on oikein sopiva luonnosta nauttimiseen.
Pieni kierros kuusikossa ei tuota havaintoa pohjantikasta. Tikan kuorimia puita on kyllä nähtävissä. Talvipäivä on lyhyt, hämärän tultua ruokintapaikan ympäristökin hiljenee. On aika lähteä kotiin. Mutta viimeistään keväällä taas uudelleen.
Uutelaan on helppo päästä myös julkisilla kulkuneuvoilla Vuosaareen, josta voi kävellä polkuja pitkin itselleen sopivan pituisen lenkin.
2018-01-27 13.40.30

2018-01-27 13.43.59

Kuvasatoa kesän retkiltä

Syyskuu kääntyy lopuilleen ja Helsingin ja Vantaan kaupungeille tehdyt luontoretket ovat myös tältä vuodelta lähes ohi. Vuosi on sujunut hyvin, ja kaupunkien retkistä ovat nauttineet sadat osallistujat. Retkille on osallistunut laaja kirjo ihmisiä, vanhaa sanontaa käyttäen vauvasta vaariin. Mukana on ollut myös ulkolaisia, jotka ovat vierailulla pääkaupunkiseudulla. Syksyn sieniretkelle osallistui mm. Parikymmentä kiinalaista, joita Suomen puhdas luonto ja sienestys mahdollisuus kiinnostivat. Sieniretkien lisäksi huippusuosittuja ovat olleet mm. Harakan rupikonnaretki, Viikin linturetket, kasviretket Vantaalla ja Helsingissä ym ym.

Ensi vuonna taas jatketaan. Nyt on hyvä tilaisuus antaa palautetta ja lähettää vaikkapa ehdotuksia uusista retkistä. Voit tehdä sen sähköpostilla info@natureexperts.fi

Alla olevia kuvia ovat ottaneet Seppo Parkkinen, Eero Haapanen, Tiina Parkkima ja Pekka Varis.

Pasted Graphic 2
Eero Haapanen esittelee uuttukyyhkyn rengastusta Viikissä.

Pasted Graphic 3
Dan Sävel opastaa Harakan saarella

Pasted Graphic 4
Uutelan yölaulajaretki kesäkuussa, Paul Segersvärd opastaa.

Pasted Graphic 5
Leinelän metsässä oppaana oli Tiina Parkkima.

Pasted Graphic 6
Ylästön metsävaelluksella Seppo Parkkinen näyttää lauhahiipijää suurennettuna kameran ruudulta nuorelle osallistujalle.

Pasted Graphic 7
Täydenkuun rupikonnaretki Harakkaan on aina suosittu, eikä syyttä.

Pasted Graphic 1
Erkki Makkonen esittelee hienoa metsikköä Malminkartanon retkellä.

Pasted Graphic 8
Timmermalmin metsässä on oppaalla (Paul Segersvärd) ja opastettavalla hymy herkässä.



Tämä sivusto käyttää evästeitä toiminnassaan.