Nature Experts

Uutela

Uutelan keväisillä rannoilla

Helmikuu on lopuillaan, kevät on juuri tuloillaan. Helsingin Uutelan metsässä on vielä kohtalaisen paljon lunta kallioilla ja kuusikoissa. Rannassa on jäätä enää vain vähän, ja avovesi kimmeltelee jo muutamien satojen metrien päässä. Isokoskelot, telkät ja allit uivat merellä, merkkeinä keväästä. Käpytikat rummuttavat ja palokärki etsii ruokaa kuusikossa.

Uutelan metsä on osin suojeltua luonnonsuojelualuetta, sen sisällä on komeita kallioita ja niiden välisiä painanteita. Kosteimmilla paikoilla kasvaa tervaleppiä, mutta pääosin metsät ovat jykevää kuusikkoa ja kalliomännikköä.

Luontopolku kiertää aluetta ja alueella on myös muutamia tulentekopaikkoja. Uutelaan pääsee melko hyvin myös julkisella liikenteellä, joten aluetta voi suositella mainioksi päiväretkikohteeksi Helsingin itäosassa.

2023-02-26 11.23.39

2023-02-26 11.44.36

2023-02-26 11.01.04

Talvikävely Uutelassa ja Skatalla

Talvi on ollut lauha ja Suomenlahdelle ei ole muodostunut kunnon jääpeitettä. Helsingissä vain sisälahdilla on jäätä. Vuosaaren Uutelassa on helppo tehdä pieni kävelyretki luontopolkua pitkin. Ruokintapaikalla pyörii tiaisia ja mustarastaita, yksi puukiipijäkin. Rannan tervalepikossa hyörii muutamia pyrstötiaisia.
Vesialueelta löytyy noin 100 allia, toistakymmentä tukkasotkaa, iskokoskeloita ja telkkiä. Yksinäinen harmaahaikara istuu laiturin päällä. Ajoittain vihmoo vettä, mutta sää on oikein sopiva luonnosta nauttimiseen.
Pieni kierros kuusikossa ei tuota havaintoa pohjantikasta. Tikan kuorimia puita on kyllä nähtävissä. Talvipäivä on lyhyt, hämärän tultua ruokintapaikan ympäristökin hiljenee. On aika lähteä kotiin. Mutta viimeistään keväällä taas uudelleen.
Uutelaan on helppo päästä myös julkisilla kulkuneuvoilla Vuosaareen, josta voi kävellä polkuja pitkin itselleen sopivan pituisen lenkin.
2018-01-27 13.40.30

2018-01-27 13.43.59

Tämä sivusto käyttää evästeitä toiminnassaan.