Nature Experts

Saaristo

Saaristolinnut pesivät

Toukokuun puolivälissä on saaristolintujen pesintä jo hyvässä vauhdissa. Ensimmäiset kanadanhanhen ja haahkan poikaset ovat kuoriutuneet ja seuraavat emojaan veteen. Meri- ja harmaalokkien poikaset ovat myös kuoriutumassa. Viimeisenä pesimäpaikoille saapuneet tiirat ja kahlaajat sen sijaan ovat vasta rakentamassa pesää ja muninta on vasta edessä.
Saaristolintujen pesinnän turvaamiseksi vältä liikkumista pesimäluodoilla juuri nyt. Munilla ja poikasilla on ottajia. Varikset ja suuret lokit voivat napata poikasia tai munia ravinnokseen. Joillakin saarilla liikkuu myös maapetoja, kuten minkkejä. Jos emot varoittelevat tai hätäilevät, olet todennäköisesti lähellä pesää tai poikasta. Siirry silloin hieman kauemmas.
Suojeluluodoille ei pesimäaikana saa nousta kuin erityisluvalla.
P1023743
Harmaalokin poikanen on kuoriutunut.
P1023794
Haahka hautoo.
P1023796
Valkoposkihanhi hautoo.
P1023968
Suojelualueet on merkitty kylteillä.

Harakan saaren kevät

Harakan saari sijaitsee vain lyhyen venematkan päässä Helsingin Kaivopuiston edustalla. Keväällä ja alkukesällä saaren luonnossa näkyvimpiä ovat saaristolinnut: valkoposkihanhet, kalalokit, haahkat ja meriharakat. LIntuja on paljon, ja ne ovat tottuneet pesimään aivan polkujen vierellä. Siksi onkin tärkeää, että vierailijat kulkevat pesimäaikana vain polkuja pitkin. Osa pesistä voi olla aivan polun reunalla, joten on tärkeää myös katsoa jalkoihinsa, ettei vahingossa riko pesää.
Harakassa pesii runsaasti valkoposkihanhia, jotka ovat runsastuneet Suomessa parinkymmenen viime vuoden aikana. Pesäänsä puolustava koiras voi olla hieman ärtyisä, mutta siitä selviää kun ei kulje koiraan ja hautovan naaraan välistä, ja väistää hieman kauemmas.
Kalalokki on saaren runsain lokkilintu, ja niitä pesii kallioilla valkoposkihanhien seurana. Maassa olevaa munapesää voi olla vaikea huomata, joten on parasta katsoa mihin astuu. Poikasaikana kalalokit puolustavat poikasiaan kiihkeästi, joten silloin on vain paras vaihtaa hieman paikkaa.
Meriharakka on saariston "porkkananokka". Sen mustavalkoinen väritys ja suuri punainen nokka tekevät siitä helposti tunnettavan. Se on lisäksi varsin äänekäs.
Haahkauros on hieno mustavalkoisessa juhlapuvussaan. Naaraat ovat ruskeankirjavia, ja hautoessaan ne luottavat täysin suojaväriinsä, eivätkä poistu pesältä.
Hyvä reitti on lähteä laiturilta vasemmalle ja kävellä pohjoisrantaa lintujentarkkailupiilolle asti. Sieltä voi kävellä suojelualueen reunaa etelärannan kalliolle. Kallioilla on kivillä rajattuja polkureittejä, jota käyttämällä pääsee kohti päärakennusta ja sen vieressä olevaa korkeaa vallia, jossa on näköalapaikka. Sen jälkee voi vielä tehdä kierroksen saaren länsiosassa tai palata suoraan venerantaan.
Liikkuessasi Harakassa on tärkeää, että kunnioitat lintujen pesimärauhaa. Jos emon pelästyttää pesältä, on vaarana että varikset käyvät syömässä munat. Kun kuljet rauhassa polkuja pitkin, pääset näkemään lintuja hyvin läheltä, elämys jota on vaikea päästä kokemaan missään muualla pääkaupunkiseudulla.
039A3603_edit
Harakan luontotalo
039A3607_edit
Valkoposkihanhi hautoo
039A3633_edit
Kalalokki
039A3647_edit
Meriharakka
039A3761_edit
Haahka

Tämä sivusto käyttää evästeitä toiminnassaan.